USR Verguleasa, petitie pentru mutarea releului amplasat langa gradinita

USR Verguleasa, prin presedintele Tania Vierescu, scoate la iveala neregulile facute de primarul PSD din comuna Verguleasa, care a aprobat amplasarea unui releu GSM in centrul satului, vis-a-vis de gradinita, fara a respecta legea.

In cursul anului 2019, in satul Cucueti, din comuna Verguleasa, jud. Olt, in urma autorizatiei de constructie emise de catre primarul PSD Piciu Valentin, se amplasa un stalp/releu GSM in centrul satului, chair vis-a-vis de gradinita in care invata copiii satului.

USR Verguleasa, prin presedintele Tania Vierescu, a luat atitudine si transmis mai multe solicitari catre autoritatile statului, de la DSP la ANCOM, Consiliul Judetean Olt si Primaria comunei Verguleasa, pentru a solicita informatii despre procedura de emitere a autorizatiei de constructie, avand in vedere ca satenii care locuiesc in vecinatatea releului nu si-au dat acordul scris pentru amplasarea acestui releu, fapt care este un pas obligatoriu in procedura emiterii aprobarii de constructie.

gradinita Verguleasa vis-a-vis releu GSM

USR Verguleasa s-a mobilizat la nivel local, si, alaturi de locuitorii satului, a desfasurat la inceputul anului o actiune de strangere de semnaturi, pentru a solicita mutarea releului in afara satului, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea locuitorilor satului, inclusiv a copiilor care invata in gradinita.

Pe 27.01.2020, USR Verguleasa trimitea o solicitare catre DSP si Ministerul Transporturilor, Comunicatiei si Infrastructurii, incluzand petitia mentionata mai sus. Iata in rezumatul de mai jos cum lucreaza institutiile statului si cum (nu) a interesat pe nimeni situatia cetatenilor din Verguleasa:

Pe 28.01.2020, Ministerul Transporturilor, Comunicatiei si Infrastructurii (MTCI) ne raspunde ca va redirectiona petitia catre ANCOM.

USR Verguleasa, de asemenea, trimite si catre ANCOM adrese pe 29.01/2020 si 5.02.2020, in care presedintele USR Tania Vierescu arata in petitia semnata de catva zeci de locuitori ai satului ca nu le-a fost cerut niciodata acordul prin semnatura, asa cum prevede legea, pentru amplasarea releului in locatia respectiva, si mentioneaza ca satenii care locuiesc in vecinatatea releului, care semneaza petitia, acuza dureri de cap si stari accentuate de oboseala de la instalarea releului, si solicita ANCOM sa dispuna de urgenta masurarea radiatiilor emise de releu.

Pe 5 martie 2020, ANCOM, prin presedintele Sorin Grindeanu, ne raspunde ca nu e de competenta lor sa faca modificari sau schimbari de loactie, dar ca “va include locatia mentionata in planul anual de masuratori si va efectua masuratori ale nivelului de camp electromagnetic exclusiv pe domeniul public”. ANCOM, in incheierea raspunsului, mentioneaza insa ca “aceste masuratori depind de disponibilitatea echipamentelor de monitorizare si faptul ca prioritare sunt actiunile deja palnificate” prin urmare ANCOM nu poate preciza data de la care va incepe sa faca masuratori.

Ce a facut DSP? S-a deplasat in satul Cucueti la mijlocul lunii februarie si le-a adus la cunostinta satenilor si colegei noastre, Tania Vierescu, initiatoarea petitiei, ca DSP nu dispune de aparate de masurare a nivelului radiatiilor (!!!).

Un fapt important de mentionat este, de asemenea, ca terenul privat pe care s-a dispus si autorizat amplasarea releului este detinut de catre un apropiat al primarului din comuna Verguleasa.

USR Verguleasa va continua sa solicite autoritatilor statului sa-si faca treaba, asa cum prevede legea, astfel ca astazi am trimis doua adrese, catre Primaria Verguleasa si catre Consiliul Judetean Olt, pentru a ne pune la dispozitie informatiile de interes public, conform legii 544/2001, referitoare la emiterea autorizatiei de constructie pentru acest releu, care continua sa aduca disconfort si ingrijorari satenilor din Cucueti. Avand in vedere ca satenii care se invecineaza cu domeniul privat pe care este amplasat releul nu si-au dat niciodata acordul prin semnatura, USR Verguleasa va demara o actiune in instanta, pentru a determina autoritatile statului sa respecte legea, si, eventual, sa dispuna mutarea releului in afara satului.