USR a atacat la Curtea Constitutionala legea agricolă a PSD, care favorizează marii arendași și latifundiari

Comunicat de presa

10  iunie 2020

PSD a inițiat și votat ieri o lege care restrânge dreptul proprietarilor de terenuri agricole de a le vinde. Pretextul legii este că descurajează cumpărarea de terenuri de către străini și că ajută fermierii tineri. Nici vorbă!

Legea promovata de PSD nu prevede astfel de interdicții pentru cetățenii UE, care vor putea să cumpere în continuare terenuri, iar tinerii fermieri nu sunt deloc susținuți, din moment ce tranzacționarea unui teren va deveni un calvar birocratic.

Ceea ce face însă legea este să favorizeze marii arendași, români sau străini. Mulți vor prefera să dea terenul în arendă, cu beneficii minime, decât să-l vândă, operațiune care se va dovedi o misiune aproape imposibilă.

După ce proiectul de lege a fost votat ieri în Camera Deputaților, procedurile se vor transforma radical – procedura pentru vânzarea unui teren extravilan va dura de multe ori spre patru luni și vor fi necesare peste 20-30 de documente de la diverse autorități ale statului.

Orice lege trebuie să dea posibilitatea conformării cât mai simple pentru cetățeni. Proiectul de azi eșuează la acest capitol. Efectele vor fi denaturarea circuitului civil, subrezirea actelor încheiate de români și, cel mai probabil, într-un orizont mediu spre lung, o serie de procese în instanțele românești.

Astfel, USR considera ca prevederile legii initiate și votate de PSD încalcă tratatul de aderare al României la UE și art. 148 din Constituție prin reglementarea unor condiții referitoare la domiciliul/reședința celor care vor să cumpere terenuri agricole. Ca urmare, USR a atacat ieri aceasta lege la Curtea Constituțională.

Restrângerea unui drept fundamental – dreptul la proprietate, fără a respecta condițiile stabilite pentru o astfel de restrângere de către art.53 din Constituție, nu poate fi acceptata sau sustinuta de catre USR. De ceea, USR a solicitat Curții Constituționale sa declare ca neconstitutionala aceasta lege inițiata de PSD.

USR precizează că această lege 17-cu modificările propuse de PSD- nu restrânge achiziționarea terenurilor de către cetățenii străini. Declarațiile publice ale senatorului PSD Alexandru Stănescu sunt total false și neconforme cu realitatea.

USR remarca și faptul ca textul legislativ al legii inițiate de PSD abundă în termeni neclari și impredictibili, expresii uzuale și aproximative folosite în limbajul comun, dar care nu au nicio legătură cu rigorile unui text legislativ, fiind încă o dovada a lipsei de profesionalism si intelegere juridica a parlamentarilor PSD care au inițiat legea.

Predictibil, primele victime ale acestui labirint legislativ, ca urmare a legii inițiate de PSD, vor fi exact cei a căror protecție se pretinde în mod fals că se urmărește – tinerii sau bătrânii fermieri români.