USR Olt a sesizat Garda de Mediu, pentru a lua masuri privind deseurile abandonate sau ingropate de catre primariile din jud. Olt, care pun in pericol sanatatea cetatenilor

Judetul Olt este sufocat de gunoaie, din cauza primarilor incompetenti si incapabili de a gestiona cum trebuie comunitatile lor si de a implementa legea privind colectarea selectiva a deseurilor.
Astazi, colegii din numeroase filiale ale USR Olt au depus sesizare la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, si Prefectura Jud. Olt pentru situatia gunoaielor din comunele Oltului, gunoaie aruncate si ingropate ilegal de angajatii primariilor. 
USR Olt va continua sa lucreze cu sociatatea civila si experti in domeniul selectarii colective a deseurilor, pentru a propune solutii viabile cu implementare cat mai rapida. 
Cetatenii platesc taxe de salubritate si, in schimb, se sufoca in gunoaie. Este necesara o reforma rapida, care sa includa educatie, colectare si responsabilizare!

Cum s-a ajuns aici?

In 2015, CJ Olt, condus de Paul Stanescu, se mandrea cu proiectul finantat cu 34 de milioane de euro, prin care se incepea organizarea sistemului de management integrat al deseurilor la nivelul judetului Olt, apoi, mai tarziu – se infiinta Asociatia Olt Eco, asociatie subordonata CJ Olt, care urma sa gestioneze acest program la nivel judetean si sa contracteze o firma de salubritate care urma sa fie responsabila pentru colectarea selectiva a deseurilor in tot judetul Olt. Olt-Eco semna in 2016 contracte cu majoritatea primariilor din jud. Olt, prin care salubritatea pentru aceste comune urma sa fie realizata ca parte din programul judetean de management integrat al deseurilor, gestionat de catre Olt Eco.
Ce s-a intamplat? Anul trecut, in urma licitatiei castigate de firma Rosal, CJ Olt si firma Rosal au ajuns la tribunal, CJOlt dorind sa rezilieze contractul pentru ca firma respectiva nu ar fi dispus de echipamentele necesare mentionate in contract si ar fi depasit termenele prevazute pentru implementare. In acest moment, CJOlt si firma Rosal sunt in proces de judecata, iar pana la finalizarea acestui proces, CJ Olt si Olt-Eco nu au voie sa reia licitatia si sa atribuie contractul altei firme. 
Ce se intampla in acest timp cu gunoaiele din judet? Majoritatea primarilor/consiilor locale din comunele Oltului nu au incheiat contracte de salubritate cu alte firme, iar unii dintre ei au infiintat un asa-zis “serviciu local de salubritate” – care inseamna: un angajat la primariei ridica gunoaiele cu o remorca si arunca aceste gunoaie la marginea satului, in “gropi de gunoi” rezultate dupa ce s-a excavat pentru balast, folosit la asfaltarea drumurilor locale, in mod ilegal, evident.
Comunele si cetetenii se sufoca in gunoaie: pe ulite, la marginea satului, pe pasuni, langa rauri si parauri, punand in pericol sanatatea cetatenilor, pentru ca unii primari au dat instructiuni angajatilor primariei sa INGROAPE gunoiul cu buldozerele, sa nu se vada; pericolul inevitabil este ca poate ajunge sa contamineze panza freatica.

SESIZARE GARDA DE MEDIU
Data: 4 mai 2020

Către: Garda Națională de Mediu, Garda de Mediu Olt, Direcția de Sanatate Publica Olt

Uniunea Salvați România, filiala Olt, cu sediul în Slatina, jud. Olt, str. Ionascu nr. 50, prin prezenta facem apel la instituția pe care o conduceți și cerem imperativ sa luați măsurile care va stau la dispoziție pentru a trimite de urgență un control în următoarele localitati din jud. Olt, acolo unde autoritățile locale deverseaza gunoiul menajer pe domeniul public sau/si il ingroapa cu buldozerele, chiar în apropiere de surse de apa, fapt care constituie un pericol la adresa sănătății cetățenilor.

Mentionam ca în aceste localitati, autoritățile publice (primariile) nu respecta legea și nu colecteaza deseurile din localitati pe baza regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor de salubritate, în multe din aceste localitati neexistand în prezent niciun acord cu firme de salubrizare, care sa ridice deseurile cu respectarea legislației în vigoare, sau – dacă exista, colectarea se face prin serviciul primăriei, care consta în transportarea gunoiului în afara satului și îngroparea în canale/gropi sapate cu acest scop sau în gropile rezultate după ce excavatoare ale firmelor de construcții care au făcut lucrări la drumurile comunale au excavat cu buldozerele, pentru a lua în mod ilegal balastrul necesar la asfaltare.

De asemenea, în aceste sate, datorită faptului ca gunoaiele se îngroapă la adancime, poate fi afectata panza freatica si este foarte aproape de casele cetățenilor. Gunoaiele sunt luate de vânt și duse aproape de gospodării, iar animalele care vin la păscut pot fi otravite de aceste gunoaie.
Vă transmitem această sesizare și pentru a face verificari și pentru a dispune toate măsurile necesare care se impun pentru respectarea legislației în domeniu, conform atribuțiilor instituției pe care o conduceți. Mai jos, va atasam pentru documentare imagini foto si video din cateva localitati din jud. Olt.

Vă rugăm să ne transmiteți răspunsul la această adresă în conformitate cu prevederile OG 27/2002, în termenul legal, la adresa de email [email protected] 

Vă mulțumim pentru solicitudine,

Benonica Angelova, Vicepresedinte USR Olt

Catalin Pirlogea, Vicepresedinte USR Olt

Iulian Ilinca, Presedinte USR Corbu

Ionut Bobea, Presedinte USR Daneasa

Dragos Neacsa, Presedinte USR Serbanesti

Tania Vierescu, Presedinte USR Verguleasa

Cristian Cosmescu, Presedinte USR Vitomiresti

Dumitru Nica, Presedinte USR Deveselu

Ionut Radulescu, Presedinte USR Priseaca

Ioana Andreoiu, Vicepresedinte USR Priseaca

Ana Apostol Președinte USR Piatra-Olt

Marian Costache, Presedinte USR Obarsia