50.000 lei amendă pentru ferma de porci din Curtișoara și propunerea de suspendare a autorizației de mediu pentru deversări ilegale, în urma sesizarilor trimise de USR Olt

Uniunea Salvați România, filiala Olt, prin Benonica Angelova, Vicepreședinte USR Olt, a transmis în data de 20 februarie 2020 sesizări către autoritățile statului (Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protectia Mediului, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt), referitoare la posibile deversari ilegale de dejecții la o ferma de porci, din apropierea localității Slatina.

Potrivit răspunsului de la Consiliul Județean Olt/Garda de Mediu Olt, atașat la acest comunicat, în urma sesizarii trimise de USR Olt, Garda de Mediu Olt a desfășurat trei controale la S.C. Agrobolbi-Florver, situată în localitatea Curtisoara, jud. Olt, care​ s-au finalizat cu o amendă de 50.000 de lei, precum și propunerea de suspendare a autorizației de mediu pentru firma S.C. Agrobolbi-Florver, ​din cauza nerespectării obligației de a depozita dejecțiile animaliere (materii fecale, urina) pe amplasamente autorizate, precum și nerespectarea legislației în vigoare, de notificare a autorităților pentru modificarea amplasamentului de stocare a dejectiilor.

De asemenea, la data controlului din 21 și 27 februarie, s-a constatat o acumulare cu aspect și miros specific de dejecții animaliere pe un teren din vecinătatea amplasamentului firmei respective – teren care este domeniu public – în care a fost identificată o conductă de PVC al cărei traseu ajungea până în apropierea bazinelor de colectare dejecții de la halele de procine.

Astăzi, 4 martie 2020, ca urmare a controlului în urma sesizarii USR olt și măsurilor întreprinse mai sus de Garda de Mediu, ​APM Olt a emis o notificare pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, solicitand societății comerciale să realizeze marimile menționate în document în termen de 60 de zile,​ iar în caz de neconformare, societății respective îi va fi suspendată autorizația de mediu, și în acest timp desfășurarea activității este interzisă prin lege.

La nivel național dar și local, USR desfășoară numeroase inițiative referitoare la protecția mediului, monitorizarea poluării și a calității apei și aerului, oprirea tăierilor ilegale de păduri și va continua să fie un raportor al situațiilor de urgență climatică, care implică deversari ilegale de dejecții, care pun în pericol viața cetățenilor.

raspuns sesizare USR Olt